Tips

Als je weet dat je een fotograaf nodig hebt . Begin dan ruim op tijd met het maken van een afspraak.
 
* Maak de goede keuze:
Er is de laatste jaren een wildgroei ontstaan van “fotografen”. Kies om te beginnen voor een fotograaf die aangesloten is bij een van de erkende vakverenigingen: DuPho, NVF, of SVFN. Zelf zijn wij aangesloten bij de NVF en vallen als beroepsfotograaf onder DuPho.

Kies een fotograaf die fulltime beroepsfotograaf is. Deze heeft het juiste materiaal is op de hoogte van de auteurswet, het portretrecht en de AVG . Bovendien heeft deze veel meer ervaring en kennis dan iemand die het er een halve dag in de week even snel bij doet.

Ga je in zee met een fotograaf, die geen adres op zijn / haar website vermeldt, dan weet je nooit waar je mee van doen hebt.
Kijk naar de foto’s op de website van de fotograaf. Maar vraag bij een huwelijk ook naar de voorbeeldboeken. Ga met de fotograaf in gesprek. Let erop, dat je in de voorbeeldboeken meerdere verschillende bruidsparen ziet. Het toesturen of e-mailen van een foldertje is niet voldoende je moet de voorbeeldalbums in het echt hebben gezien.

* Meerdere fotografen?
Er zijn fotografen die met 2 of 3 man een reportage komen fotograferen.
Voor een groot popevenement zou dat kunnen maar een huwelijksreportage is van oorsprong de visie van 1 fotograaf, die een bruidspaar de hele dag volgt. Als je meerdere fotografen hebt, dan loop je de kans, dat de reportage een rommeltje wordt.
Een beroepsfotograaf maakt niet alleen de foto’s tijdens de reportage, maar heeft persoonlijk ook ruim van te voren met het bruidspaar een gesprek, laat diverse albums met daarin verschillende voorbeelden zien, maakt ook het album en zorgt natuurlijk zelf voor de afwerking. Het is immers zijn/ haar visitekaartje.

AVG

Op 25 mei 2018 is de AVG of wel Algemene Verordening Gegevensbescherming in de Europese Unie ingegaan. Als professioneel fotograaf / Fotojournalist volgen wij uiteraard de richtlijnen van de AVG om je persoonlijke gegevens op elke mogelijke manier te beschermen.

Welke persoonlijke gegevens worden verzameld: Als je bij ons informatie opvraagt of klant bent dan verzamelen we je E-mailadres, Naam, Adres  ,Telefoonnummer bij betalingen je Bankrekeningnummer (tbv onze administratie). Als je door ons gefotografeerd bent dan uiteraard ook je afbeelding in de vorm van digitale foto(s). Al onze digitale foto's worden al jaren 3x geback-upt en in een extra beveiligde omgeving los van elkaar bewaard en worden zolang bewaard als nodig is.

Als je een van onze websites hebt bezocht dan beschikken we net als je andere websites bezoekt tijdelijk over je IP nummer (dit verdwijnt na een aantal dagen vanzelf uit ons systeem).

Als je telefonisch met ons contact opneemt, slaat onze telefoon jouw telefoonnummer automatisch op

Wij hebben inmiddels verschillende overeenkomsten met onze subverwerkers.

Uit veiligheidsoverwegingen maken wij geen gebruik van een cloud of dropbox.

Uitzonderingen mbt AVG (Bron Nederlandse Vereniging Journalisten)

Op de verwerking van persoonsgegevens voor uitsluitend journalistieke doeleinden is een aantal artikelen uit de AVG niet van toepassing. De rechten die personen hebben op grond van de AVG zijn dan voor een groot deel niet van toepassing.

Nieuwsfotografie

*Wordt een foto gebruikt voor journalistieke doeleinden? Geen aparte toestemming nodig.
*Wordt een foto opgeslagen in een beeldbank? Geen aparte toestemming nodig als de foto alleen wordt gebruikt voor journalistieke doeleinden.
*Wordt de foto doorverkocht? Geen aparte toestemming nodig als de foto alleen wordt gebruikt voor journalistieke doeleinden.

Portretfotografie

*Wordt een portret gemaakt in opdracht van de geportretteerde? Geen aparte toestemming nodig, grondslag is de overeenkomst.
*Sla je de portretfoto op in je (online) portfolio? Aparte toestemming nodig.
*Verkoop je de foto door? Aparte toestemming nodig.

Journalistiek

*Geen recht op vergetelheid: er kan dus niet gevraagd worden de naam te verwijderen.
*Geen recht op intrekking: in geval van toestemming voor een publicatie kan die toestemming niet worden ingetrokken.
*Geen recht op rectificatie.
*Geen recht op inzage in de verwerking van persoonsgegevens door het betreffende medium.
*Geen recht op bezwaar tegen verwerking.
*Geen recht op dataportabiliteit om van een medium de persoonsgegevens te ontvangen die zij hebben.

Mocht u als bedrijf een verwerkersovereenkomst nodig hebben dan kunt u daar met ons contact over opnemen.