Tips en feiten

Begin op tijd met het kiezen van een fotograaf.
 

* Maak een goede keuze:
Er is de laatste jaren een wildgroei ontstaan van “fotografen”. Kies om te beginnen voor een fotograaf die aangesloten is bij een van de erkende vakverenigingen: DuPho, NVF, BFN of SVFN. Zelf zijn wij aangesloten bij de NVF en vallen als beroepsfotograaf onder de Fotografenfederatie / DuPho.

Kies een fotograaf die fulltime beroepsfotograaf is. Deze heeft het juiste materiaal en veel meer ervaring en kennis dan iemand die het er 1 dag in de week even snel bij doet. Iedereen kan zich namelijk fotograaf noemen (beroep is vrij).

Ga je in zee met een fotograaf, die geen adres op zijn / haar website vermeldt, dan weet je nooit waar je mee van doen hebt.
Kijk naar de foto’s op de website van de fotograaf.Maar vraag bij een huwelijk ook naar de voorbeeldboeken. Let erop, dat je in de boeken meerdere verschillende bruidsparen ziet. Aan het toesturen of e-mailen van een foldertje in PDF heb je niet veel. Je moet de voorbeeldalbums in het echt zien.


* Meerdere fotografen?
Er zijn fotografen die met 2 of 3 man een reportage komen fotograferen.
Voor een groot popevenement zou dat kunnen maar een huwelijksreportage is van oorsprong de visie van 1 fotograaf, die een bruidspaar de hele dag volgt. Als je meerdere fotografen hebt, dan loop je de kans, dat de reportage een rommeltje wordt.
Een beroepsfotograaf maakt niet alleen de foto’s op de huwelijksdag, maar heeft persoonlijk ook ruim van te voren met het bruidspaar een gesprek, laat diverse albums met daarin verschillende bruidsparen zien, maakt ook het album en zorgt natuurlijk zelf voor de afwerking. Het is immers zijn/ haar visitekaartje.

Zorg ervoor dat je van te voren alles doorspreekt met de fotograaf. Een gezellige verkoopster is leuk, maar daar heb je niks aan. Deze is er immers op jullie huwelijksdag dag niet bij.


* Prijsverschillen:
Momenteel zijn er flinke prijsverschillen. Hoe kan dat?
Een betere fotograaf zal uitsluitend met topmaterialen werken. Deze zijn over het algemeen duurder, maar geven een veel hogere kwaliteit (mooie tinten en scherpte).
Iemand die met mindere materialen werkt kan goedkoper werken, maar maakt een kwalitatief lager product (dit zie je in het eindresultaat).

Een beroepsfotograaf zal over het algemeen werken met RAW beelden. Het is veel meer werk om deze te verwerken, maar ze geven wel de hoogste kwaliteit.


* Kwaliteit:
Een beroepsfotograaf zal altijd met vakmaterialen werken en voor de hoogste kwaliteit gaan.


* Hoeveel foto’s worden er gemaakt?
Hoe meer, hoe beter, denken stellen vaak. Dat is niet helemaal waar. Een beroepsfotograaf zal er steeds de juiste momenten uit pikken en die op een bijzondere manier vastleggen.
Er zijn fotografen, die wel 600 tot 800 foto’s op je huwelijksdag maken. Dat is echt niet nodig en zelfs storend.


* Hoeveel foto’s komen er in de reportage?
Het beste is om daar van te voren duidelijke afspraken over te maken. Dit voorkomt, dat je daar later een geschil over krijgt. Als een fotograaf meer dan de afgesproken foto’s in je album doet, krijg je vaak ook een hogere rekening (bij ons gaat alles volgens duidelijke afspraken).


* Album.
Een modern digitaal fotoboek of geplakte foto’s ?
Het maakt nogal wat uit, of je een digitaal fotoboek van je trouwdag wil, of een fotoalbum met losse, geplakte foto’s. Het maken van een digitaal fotoboek neemt voor de fotograaf veel meer tijd in beslag . Het is daarom ook begrijpelijk, dat deze qua kosten hoger liggen dan een geplakt album.

Momenteel zijn er veel verschillende albums. Deze worden uitgevoerd in diverse materialen van hout tot leer, van glas tot metaal. Natuurlijk kies je iets, wat bij jullie past. Maar let er ook op dat het een stevig album is. Het beste is om wat dikkere bladen te nemen. Deze zijn minder kwetsbaar. Wil je echt leder, let er dan op, dat het ook echt leder is wat je krijgt. Heb je een klein budget, neem dan een kleiner kunstlederen album.


* Je reportage in het buitenland?
De mogelijkheid bestaat om reportages in het buitenland te laten drukken. Voor de fotografen is dit goedkoper . Maar wat gebeurt er ver weg in het buitenland?
Wij houden ivm de privacy van onze klanten alles in Nederland.


* Wel of niet je hele reportage op internet?
Je kan er voor kiezen om heel je fotoreportage op internet te laten zetten. Realiseer je echter wel, dat je daarmee de privacy van jezelf, je familie en ook de gasten op internet laat zetten. Alleen als jullie dat zef willen kunnen wij jullie reportage in onze databank op internet zetten.Hier zijn de fotos beschermd middels een watermerk. 


* Alleen een CD met foto’s.
Fotografen, die alleen een CD met foto’s leveren, doen niks met de afwerking en stellen je mogelijk voor problemen als je de foto’s van de CD wilt laten afdrukken. Vaak zijn de foto’s niet ontstoft en zitten er kleurverschillen in de afgedrukte foto’s ten opzichte van de foto’s, die je thuis op je beeldscherm hebt gezien. Je mist hier het color management, dat een beroepsfotograaf in deze tijd moet beheren.
Je zult niet de 1e zijn, die zelf een boekje van zijn reportage heeft gemaakt en dat niet op de juiste kleur is. Teruggaan naar het adres waar het afgedrukt is heeft weinig zin. Je hebt immers zelf de foto’s aangeleverd.En de fotograaf die de foto's gemaakt heeft zal er ook niks aan kunnen doen omdat jezelf het album hebt gemaakt.


Wat kun je het beste doen?

* Kies een beroepsfotograaf waarvan je weet dat die full-time fotograaf is. (die is elke dag met zijn/ haar vak bezig).
* Maak een afspraak en neem ruim de tijd om zijn of haar werk te bekijken.
* Leg een dagschema voor en vraag of dat werkbaar is. Vraag naar mogelijkheden voor een binnenlocatie.
* Bepaal vervolgens wat voor type reportage jullie willen. Laat een volledige kostenberekening maken. 
* Vraag een optie op de datum, of als je het al zeker weet, claim hem gelijk.
* Laat het niet op het laatste moment aankomen.
* Wanneer is het album of /en de CD klaar. Maak ook daarover hele duidelijke afspraken.

Een paar maanden wachten, totdat jullie je fotoreportage hebben, is echt niet de bedoeling van een huwelijksreportage.